Bijziendheid bij kinderen

Kinderen kijken tegenwoordig veel naar beeldschermen zoals tablets of  televisie. Daardoor bewegen ze minder, maar er is nog een gevaar: te veel naar schermen staren kan ook leiden tot bijziendheid. Wat is bijziendheid en hoe voorkom je het?

Maak een afspraak
Emporio Armani Bruninx
Image

Wat is bijziendheid of myopie?

Het is dikwijls verwarrend, maar bijziendheid wilt zeggen dat je voorwerpen in de verte niet scherp kan zien of aflezen. Voorwerpen die dichtbij staan, zijn wél scherp, vandaar de naam ‘bijziendheid’.

Kinderen met bijziendheid hebben vaak een oog dat in verhouding te lang is. Dit wilt zeggen dat de afstand tussen het hoornvlies (aan de voorkant van het oog) en het netvlies (aan de achterkant van het oog) te groot is. 

Bijziendheid of myopie is één van de meest voorkomende oogafwijkingen en komt steeds vaker voor, op steeds jongere leeftijd. De oorzaak kan erfelijk zijn, maar de digitale leefwereld van onze kinderen speelt een belangrijke rol. Gelukkig kunnen we de toename van bijziendheid afremmen, dit noemen we myopie-management. Enerzijds door onze leefgewoontes aan te passen en, indien nodig, zijn er klinische opties.

Wat is de oorzaak en hoe signalen herkennen?

Kinderen ontwikkelen meestal bijziendheid tussen de leeftijd van 6 en 12 jaar. Bij kinderen met bijziendheid is het oog als het ware te lang geworden waardoor het brandpunt van de lichtstralen voor het netvlies komt te liggen.

Bijziendheid wordt gedeeltelijk erfelijk bepaald. Maar minder blootstelling aan daglicht en meer gebruik van beeldschermen zorgen voor de wereldwijde toename van bijziendheid.

Wanneer je kind klaagt van vermoeide ogen, niet scherp in de verte ziet (bijvoorbeeld het schoolbord) of vaak in de ogen wrijft kan dit wijzen op bijziendheid.

Hoe ernstig is bijziendheid?

Ongeveer 50% van de jongeren in Europa is bijziend. Dat is het dubbele van 50 jaar geleden. Het grote gevaar is dat bijziendheid bij kinderen kan evolueren naar een hoge sterkte, meer dan -5 en -6. Op latere leeftijd hebben ze hierdoor meer kans op ernstige oogaandoeningen.

 

Nuttige links

Digithea Visuele Educatie voor jongeren: Website Digithea

Uitleg over MiYOSMART: Website MiYOSMART

Hoe kan ik bijziendheid bij mijn kind voorkomen?

Image
1. Beperk schermtijd

Langdurig en zonder pauzes van kortbij naar een beeldscherm kijken, versnelt de groei van het oog waardoor bijziendheid ontstaat. Doordat we steeds meer schermen gebruiken is het belangrijk om hierop te letten. Dichter dan 80 centimeter bij je scherm zitten, is absoluut geen goed idee.

Image
2. Trek er op uit

Daglicht maakt stoffen vrij die de groei van het oog vertragen. Het beschermend effect van daglicht is vermoedelijk te wijten aan de lichtintensiteit die buiten vele malen hoger is dan binnen. Bovendien kijk je binnenshuis altijd dichtbij. Je maximale kijkafstand is dan een drietal meter.

Image
3. Afwisseling

Voorzie afwisselende activiteiten waarbij je ogen worden uitgedaagd. Ver en dichtbij kijken, focussen en in de verte staren, binnen en buiten, licht en donkere omgevingen… Hoe gevarieerder je omgeving, hoe sterker je ogen!

Image
4. Veel schermtijd? Hanteer de 20-20-2 regel

Kijk na 20 minuten nabij-werk zeker 20 seconden in de verte. Zo krijgen je ogen rust, belast je ze minder en zullen ze minder vermoeid aanvoelen. Ga ook 2 uur per dag naar buiten.

Wat moet ik doen als mijn kind bijziend is?

Gelukkig zijn er oplossingen op de markt om bijziendheid bij kinderen af te remmen. Dankzij nieuwe innovaties kunnen we de progressie van myopie tot wel 60%* reduceren. Er bestaan contactlenzen en brilglazen die het groeiproces van het oog – en dus de ontwikkeling van myopie of bijziendheid – vertragen.

 

Meer informatie? Vraag ernaar bij je oogarts of kom langs bij ons in de optiekzaak te Hasselt. Opgelet: Myopie Management gaat enkel en alleen in opdracht van uw oogarts.

 

*Bron: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial. British Journal of Ophthalmology. doi: 10.1136/bjophthalmol-2018-313739

Maak een afspraak

Contacteer ons

Kom langs of maak een afspraak om zeker te zijn van de volledige aandacht van onze specialisten.

Adres

Kapelstraat 53
3500 Hasselt

Navigeer

🧭 Open in Google Maps
🅿️ Parking Astrid (400m)

Openingsuren

Maandag 10:00 - 18:30
Dinsdag 10:00 - 18:30
Woensdag 10:00 - 18:30
Donderdag 10:00 - 18:30
Vrijdag 10:00 - 18:30
Zaterdag 10:00 - 18:30

Zon- en feestdagen gesloten